vineri, 5 august 2011

Share/Bookmark

Muşeţelul este o plantă-minune. (Foto Shutterstock)

Muşeţelul este o plantă-minune. (Foto Shutterstock)

Pentru orice loc dureros, masajele antiinflamatorii cu decoct de muşeţel, „laptele de dovleac", băile cu napi, uleiurile de levănţică sau unguentele cu sânziene sunt calmante şi vindecătoare.

Specialiştii apreciază că există peste 100 de boli reumatice inflamatorii şi degenerative. În timp ce spondilita anchilozantă şi poliartrita reumatoidă afectează atât tinerii, cât şi vârstnicii, reumatismul degenerativ este generat de vârsta înaintată, de stres şi de factori genetici.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă câteva leacuri din plante bolnavilor reumatici, care suferă din cauza articulaţiilor rigide şi dureroase.

Muşeţelul, un bun antiinflamator

Masajele cu decoct de muşeţel au efecte antiinflamatoare. Decoctul îl preparăm din 6 linguriţe de plantă pe care le fierbem în 250 ml de apă, timp de zece minute. Masajul se face cu acest decoct cald, nu fierbinte, în care adăugăm zece picături de ulei esenţial de muşeţel. După masaj, zona bolnavă se acoperă cu un prosop. Terapia se face seara, cel puţin 14 zile consecutiv.

„Laptele de dovleac" calmează durerile artritei

Pentru a îmblânzi durerile articulaţiilor inflamate se recomandă „laptele de bostan". Acesta se prepară din zece linguriţe de seminţe de bostan, care se pun la înmuiat într-un pahar cu apă caldă. După 12 ore, seminţele se dau prin maşina de tocat şi se amestecă în apa în care au fost puse la înmuiat.
Preparatul se bea în decursul unei zile. Terapia durează 14 zile; în acest interval, bolnavul nu are voie să consume alcool şi produse alimentare sărate sau iuţi.


Băile cu napi îmblânzesc artroza

Puţini bolnavi ştiu că artroza poate fi îmblânzită prin băi preparate din napi. Pentru o baie, bolnavul trebuie să fiarbă două kilograme de napi (rădăcină, tulpină şi frunze) în opt litri de apă. Acest terci, care rezultă după fierberea napilor, se pune într-o cadă cu apă fierbinte (39 de grade) şi bolnavul va sta în cadă 15 minute. După baie, bolnavul trebuie să bea o cană cu ceai preparat din două linguri de napi (uscaţi sau proaspeţi) şi 500 grame de apă.

Lavanda, leac pentru trup şi suflet

Frecţiile cu ulei de lavandă sunt eficiente nu numai în faza incipientă a bolii.

Tratamentul constă în masarea zonei bolnave cu un ceai cald de lavandă în care s-au pus 20 de picături de ulei, tot de lavandă. După frecţie, zona bolnavă se acoperă cu un prosop pentru a se menţine caldă. Tratamentul se repetă timp de 15 zile. Specialiştii au constatat că terapia cu lavandă îmbunătăţeşte şi starea psihică a bolnavului.


Sânzienele, remediu pentru „ciocurile" pe coloană

Unguentul de sânziene s-a dovedit un calmant excelent pentru dureroasele „ciocuri" care se formează pe coloana vertebrală. Leacul se prepară din cinci linguriţe de plantă uscată : flori, frunze şi tulpini, peste care se toarnă 30 ml spirt medicinal sau ţuică de secară. Ingredinetele se lasă să se macereze într-un borcan închis.

După 12 ore, se adaugă 200 ml ulei de măsline extravirgin şi compoziţia se fierbe în bain-marie timp de două ore, după care vasul se înfăşoară într-un prosop gros. Când preparatul s-a răcit, se strecoară printr-un tifon. În final, se adaugă 80 g de ceară, iar leacul trebuie să mai fiarbă două-trei minute.

Când compoziţia s-a omogenizat, se ia de pe foc şi se amestecă până se răceşte. Cu acest unguent se masează coloana vertebrală, în fiecare seară, insistându-se în zonele cu ciocuri.

Terapia trebuie continuată timp de 14 zile, iar după o pauză de opt săptămâni se poate repeta. Unguentul se păstrează la rece.

sursa click.ro


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright (c) 2010 vindecatori si miracole. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.