duminică, 24 iulie 2011

"Mama" lui "Harry Potter" de la o somera depresiva la o milionara creativa

J. K. Rowling, una dintre cele mai bine vândute autoare din istorie, şi-a luat adio, împreună cu milioane de fani, de la minunata lume a lui Harry Potter, odată cu lansarea ultimului film din serie, "Harry Potter şi Talismanele Morţii – partea a doua", care a avut încasări record, de 475,5 milioane de dolari, în primul weekend.


În ciuda gloriei mondiale care s-a abătut asupra ei, "mama" vrăjitorului de la Hogwarts a aşteptat mulţi ani o brumă de magie pentru a-i schimba viaţa modestă în care se simţea captivă.

xx jk rowling2
xx casa rowling3
xxx casa rowling7
"Un bărbat nu m-a făcut niciodată să plâng cum a făcut-o Harry." - J.K. Rowling

Anii de dinaintea erei "Harry Potter" au apăsat greu pe umerii scriitoarei britanice J.K. Rowling (45 de ani). Era o simplă profesoară rămasă fără loc de muncă, divorţată şi cu o fetiţă în grijă. Se descurca atât de greu şi se simţea atât de departe de ambiţiile ei literare, încât s-a gândit de multe ori să se sinucidă.

Cu toate acestea, într-o zi, ca prin magie, aşteptând preţ de patru ore un tren întârziat, Rowling a avut măreaţa idee de a începe să scrie despre un tânăr vrăjitor care se duce la o şcoală de magie. Primul volum din serie, "Harry Potter şi Piatra Filosofală", a fost încropit pe măsuţa unei cafenele, în timp ce fiica ei dormea.

Cartea i-a entuziasmat pe publicişti şi a apărut în 1997. Aceasta a fost vraja prin care J.K. Rowling a trecut de la traiul din ajutoare sociale la o viaţă de lux asigurată de o avere de peste 800 de milioane de dolari, la cât era ea evaluată în 2008, de către "Sunday Times".

În prezent, Rowling este cel mai bine vândută scriitoare de ficţiune a ultimelor două decenii, cele şapte volume "Harry Potter" fiind cumpărate de peste patru sute de milioane de oameni din întreaga lume.

Povestea s-a încheiat cu lansarea ultimului film din serie, "Harry Potter şi Talismanele Morţii - partea a doua", care a încasat în primul weekend un record de 475,5 milioane de dolari, devenind cea mai de succes lansare din istorie.

"Un bărbat nu m-a făcut niciodată să plâng cum a făcut-o Harry", a spus britanica despre eroul ei. Deşi a scris mult de când a terminat "Harry Potter", Rowling a aşteptat până la lansarea acestui ultim film, pentru a-şi lua din nou inima în dinţi şi a le face cunoştinţă fanilor săi cu alte lumi născute de imaginaţia ei bogată.


A simţit de la 17 ani că va deveni celebră?

Casa din satul englezesc Tutshill, în care a locuit faimoasa J.K. Rowling de la nouă ani la 18 ani, a fost scoasă la vânzare şi arată de parcă timpul ar fi stat în loc între pereţii ei. Pe tocul de la fereastra din dormitorul viitoarei scriitoare, pe atunci o adolescentă, încă stă scrijelit "Joanne Rowling a dormit aici, circa 1982", semn că scriitoarea a simţit, încă de la 17 ani, că va deveni celebră.

harry vrajitor1
Harry Potter în cifre

1997 şi numai 1.000 de exemplare: anul apariţiei şi tirajul iniţial al primei cărţi din serie, "Harry Potter şi piatra filosofală"

400 de milioane de exemplare din "Harry Potter" vândute în întreaga lume

200: numărul ţărilor în care este tradusă cartea

800 de milioane $: averea, conform unei estimări din 2008 făcută de Sunday Times, pe care J.K. Rowling a agonisit-o de pe urma cărţilor şi filmelor "Harry Potter"

475,5 milioane $: încasările din primul weekend ale ultimului film al francizei, "Harry Potter şi Talismanele morţii" - cea mai de succes lansare a tuturor timpurilor

Share/Bookmark

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright (c) 2010 vindecatori si miracole. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.