duminică, 12 decembrie 2010

Share/Bookmark

In unele sate din Romania se mai pastreaza un obicei arhaic, pe cale de disparitie: tratarea bolilor de ochi cu apa de vita de vie. Din pacate, tot mai multe traditii romanesti sunt uitate pe zi ce trece...

Primavara, cand via este taiata si pregatata sa aiba rod bogat, la capatul corzilor mai tinere se leaga o sticluta mica sau un recipient asemanator. Capatul este taiat si bagat in sticluta si totul este inchis ermetic, folosindu-se un sigiliu din ceara, pentru ca aerul sa nu patrunda. Cu timpul, acolo se strange un lichid incolor pe care taranii care sufera cu ochii il folosesc din timpuri de care nici ei nu-si mai aduc aminte.


Acelea sunt “lacrimile viei”, lacrimi care ii ajuta pe gospodari sa aiba niste ochi sanatosi si ageri. Mai demult, procedeul de sectionare a viei era precedat si de un descantec prin care era chemat spiritul viei ca sa aiba grija de cel care urma sa foloseasca picaturile. Dar descantecul s-a uitat de mult, asa cum uitata va fi si aceasta practica. Si doar cativa isi vor mai aduce aminte ca, “a fost odata…”.

Laurentiu Ianculescu

Alte articole care te-ar putea interesa:

Cum slabesti 10 kg in 30 de zile

Un prahovean s-a vindecat de cancer prin... alergare

Leacuri din farmacia strabunilor

5 plante care-ti schimba viata


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright (c) 2010 vindecatori si miracole. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.